• Onbezorgd een hypotheek afsluiten

    Heb je voldoende kennis en ervaring om een hypotheek af te sluiten?

De kennis- en ervaringstoets

Om te bepalen of je in staat bent om zonder advies een financieel product af te sluiten moet je eerst een kennis & ervaringstoets doen. De kennis- en ervaringstoets is verplicht voor bijna alle financiële producten die onder het provisieverbod vallen, zoals een hypotheek, een pensioenaanvulling of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De toets stelt je vragen over het financiële product en de risico’s hiervan. Deze toets is bedoeld om te kijken of je voldoende bewust bent van de risico’s en de gevolgen voor je eigen financiële situatie. De uitkomst van de toets kan je helpen bij de inschatting of het wel of niet verstandig is een product aan te schaffen zonder advies. Er is geen standaardtoets, deze kan dus per financiële dienstverlener verschillen.

De uitslag van de toets is niet bindend. Dat betekent dat je wanneer je niet slaagt voor deze toets, je er vaak toch voor kan kiezen een product zelf af te sluiten. Goedkoop kan duurkoop worden als achteraf blijkt dat je het verkeerde product hebt afgesloten.

Vragen die je jezelf kan stellen zijn:

  • Weet je hoe het product werkt, wat de voorwaarden zijn en weet je of dit past bij je eigen (financiële) situatie?
  • Wat gebeurt er met je financiële producten, bijvoorbeeld een hypotheek, als je gaat scheiden, jij of je partner werkeloos of arbeidsongeschikt wordt? Weet je of je de maandlasten van je hypotheek dan bijvoorbeeld nog kan betalen?
  • Weet je hoeveel pensioen je gaat ontvangen en hoeveel aanvulling je zou willen opbouwen?
  • Is je hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost of moet je naast de hypotheek zelf nog vermogen opbouwen?

Meer informatie?

De toets die Hypotheeklijn afneemt is pas beschikbaar nadat je bij ons een aanvraag hebt ingediend. Op deze manier sluiten wij oneindig toetsen uit en beschermen we jou als consument. In totaal mag je de toets 2 keer afleggen, waarbij de minimale score 87% van 100% moet bedragen.

Wil je meer informatie over de kennis- en ervaringstoets? Neem dan contact met ons op!

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een voorbeeldtoets online gezet om je kennis te testen. Hiermee kan je je goed voorbereiden.

Waarom Hypotheeklijn?

Professionele begeleiding

Lage afsluitkosten

Volledig online, dus snel

Overzichtelijke website